"Aprócska reménysugár / A felismerés, ki tétlen,
Elkárhozik e kufár / 
Világ, hideg telében."
Idézet Gór Mihály: Gyertyaláng című verséből.

 2000-ben elkezdett szárnypróbálgatások után 2012-ben indult Tardonáról hódító útjára a Gór házaspár. Mára már évente többször is hallhatunk arról, hogy bemutatják alkotásaikat.

misiek.jpgGór Mihály (festő, grafikus, költő) 1970-ben született. Már gyermekkorában megérintette az alkotási vágy, a ceruza mellett jó barátjává vált az ecset. Főleg autodidakta módon sajátította el mai tudását. A kezdeti szárnypróbálgatások alatt ismerkedett meg Mezey István (1945-2012) festővel, akit mai napig a rá legnagyobb hatást gyakorló mentorának tart. Képei többnyire realista stílusúak. Vásznainak leggyakoribb témája az ember, a természet.

Művészetében új utat nyitott, amikor a népi művészet felé fordult figyelme. Mára elsajátította és műveli a hagyományos tojásfestési technikát a tojásírást, illetve gyakran alkalmazz népi motívumait hagyományos használati tárgyakon, ékszereken. A népművészeten belül, több tevékenységgel is foglalkozik, például: festett és égetett fa ajándéktárgyak, fafaragás és korongozás.

A festészet mellett próbálja megőrizni a pillanatot fényképein, és gyakorta osztja meg gondolatait versekben, melyet több médiumban is publikál.  

307400_185627198181184_509021599_n.jpg

Górné Zsigmond Krisztina (hímző, gobelinkészítő) Az 1972-ben Miskolcon született művésznő egészségügyi szakon végzett. Férje Mihály családjának körében ismerkedett meg a hagyományos hímzéssel, és sajátította el később autodidaktaként a gobelinezést.

Hímzései a realista és romantikus irányzatot képviselik, alkotásaink megjelennek vegyes hímzéstechnikák, hiszen mindig új lehetőségeket, új utakat keres. Gobelinjeit gyöngyökkel, szalagokkal díszíti, ezzel egy új utat nyitva ennek a hímzéstechnikának a továbbgondolásához.  Alkotásait használati és dísztárgyak, ékszerek díszítésére is gyakran alkalmazza.

 382445_383870624999779_1085436671_n.jpg

A házaspár tagja, és 2016-óta) a helyi Sajómenti Népművészeti Egyesületnek, valamint a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek. Rendszeresen vesznek részt kiállításokon, vásárokon, mesterség-bemutatókon.

 

Forrás:

https://sites.google.com/site/tuecset/

http://www.sajomentine.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr7713603709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása