Lanor 2011.03.11. 22:49

Különleges Jókai

Jókai életét sok különleges esemény kísérte. Néhányat szeretnék megemlíteni itt a teljesség igénye nélkül.

A kettétört város - Komárom

Komárom ma virágzó kisváros, gyógyfürdővel és egyedülálló erődrendszerrel. ADuna túlpartján fekvő szlovákiai Komárno hasonlóan kedves település. A trianoni döntésig a most odaát fekvő terület volt Komárom, és a most hozzánk átnyúló rész Komárom elővárosa. Jókai Mór, az író géniusz Komáromban - pontosabban a mai Komárnóban - látta meg a napvilágot 1826-ban. Az író emlékét őrző tárgyak ennek megfelelően jórészt ott találhatók. A Zichy-palotában van Jókai emlékszobája, az egykori szülőháza helyén álló ház falán emléktábla, a Duna Menti Múzeum udvarán pedig Jókai bronzszobra látható.
Forrás
Femina.hu/Képeken a kettétört magyar város

Jókai írói álnevei

Sajó (1850-tól munkái ilyen álnév alatt jelentek meg)
Kis Endymion (Szintén 1850-ben használja ezt az álnevet is)
Kakas Márton (1860-as években)

Jókai szerelmei

Asztalos Etelka (18xx - (1845) - 1846) Jókai Komáromban ügyvédbojtár volt Asztalos Istvánnál, Etelka pedig Jókay sógorának, Vály Ferencnek volt a tanítványa. Jókai és Etelka így gyakran találkozhattak, hol az apa irodájában, hol Vályéknál, akiknek házába Etelka leckeórákra járt. Titokban is találkoztak. A szerelem végül szemet szúrt, Jókaynénak azonban nem tetszett a választás, ezért ismerősei és rokonai körében azt terjesztette, hogy ő nem engedi, hogy fia katolikus nőt vegyen el feleségül. Etelka ugyanis katolikus. Az Asztalos család ezek után nem engedi Etelkát Vály Ferenchez órákra, elutaznak a városból. Jókai Pestre utazik felejteni és beáll jurátusnak. Jókait azonban nem igazán édesanyja, hanem Etelka korai halála tántorítja el céljától. Szerelmét saját festményként örökítette meg. Jókai - Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán művében Kőcserepy Vilma személyében első szerelme (Asztalos Etelka) emléke él.

Laborfalvi Róza (1817 - (1848) - 1886) 1848. március 15-én este a Nemzeti Színházban megtekintette a Bánk Bán című előadást. Itt lépett fel Gertrúd királyné szerepében Laborfalvi Róza, aki Jókai mellére kokárdát tűzött. A találkozásból szerelem lett és augusztus 29-én házasságot kötöttek. A házasság komoly felzúdulást váltott ki mind családja, mind barátai körében (ekkor szakította meg barátságát Petőfivel), mivel az akkor már ismert és sikeres színésznő idősebb volt Jókainál és volt egy házasságon kívüli gyermeke is.

Az aranyember Noémijének harmóniát sugalló alakját az a szerelem ihlette, mely az 1870-es évek elején Jókai és gyámleánya, Lukanics Ottilia (1852 - (1870) - 1871) között szövődött, amikor is megromlott házassága Laborfalvi Rózával, a lány azonban korán meghal tüdőgyulladásban.

Nagy Bella (1879 - (1899) -1947) Jókai beleszeret egy hangba. Bella 17 évesen állított be Jókaihoz, és kérte, hogy segítse a színésznői pályára. Elszavalta a Tetemre hívást Aranytól, mire az író felállt, és homlokon csókolta, ezután pedig valóban figyelemmel kísérte a lépéseit. Be­juttatta a Nemzeti Színházba ösztöndíjas növendéknek, majd Rákosi Szidi iskolájában szerzett neki tandíjmentes helyet. 1899-ben Bella a Budai Nyári Színkörben már Jókai Dalma című drámájának címszerepét alakította – egyébként sikerrel. Szeptember 16-án esküdtek meg, és még aznap, Bécsen keresztül Olaszor­szágba utaztak nászútra. Bella egy idő után vissza is vonul a színpadtól.

Forrás: Szini Gyula : JÓKAI Egy életregénye

Kép forrása: Nemere István: Jókai Mór szerelmei

És még egy különlegesség

Sokan köszönhetik nevüket Jókainak. A Tímea Jókai Mór által alkotott női név. Először Az arany ember című regényében tűnik fel, Tímea alakjában. Valószínűleg az Euthümia névből alkotta. Az eredeti görög név jelentése: jó és tisztelet. 

**************************************

Jókai gondolatok

"A büszkeség olyan kalauz az életben,mely az embert sokszor vízre viszi, sokszor jégre viszi, de sárba sohasem viszi."

"Nincs olyan helyzet, aminek okos ember hasznát ne tudja venni."

"Okos ember előbb tesz, aztán beszél."

"Esni csak lefelé lehet, felfelé soha."

"A kihullott könny megbosszulja magát azon, aki okozta."

"A szenvedések álló csillagok, Öröm és remények hulló csillagok."

"A Hit s a Remény összetörnek, meghalnak, de a Szerelem még akkor is megmarad, túléli a testvérnemtőket."

Az álmodott csók is folt a fehéren.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr452732215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: https://shapex2keto.com/ 2019.04.10. 09:01:02

29 évesen visszavonult Rob Gronkowski - NFL HUNGARY

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása