Az író bujdosásának emlékét őrzi a régi iskola épületének kisszobája. Láthatók relikviák, régi regények, képek. Az épület többi helyisége tájházként működik, ahol a néprajzi gyűjteményből mutatnak be válogatást, felelevenítve a helyi gazdálkodás, a lakáskultúra jellegzetes tárgyait, eszközeit. Itt kapott helyet a a Bükki Nemzeti Park állandó kiállítása is.

A megvalósult álom
A Jókai u. 1. sz. alatti épület 3 helyiségében a gyűjtőmunkák eredményeként összejött anyaggal, valamint a falu által felajánlott tárgyakkal rendezték be a kiállítást.
A népi élet kellékei, s hagyományainak emlékei kaptak itt helyet.(Ez az épület a felszabadulás előtt iskolaként funkcionált.)
 

Jókai Tájház anno

Jókai emlékház webalbum (NagyZsolt)

Előszoba
A pici előszobában konyhai eszközöket mutatnak be, melyek még a 40-50-es években is használatban voltak (köpülő, cserépedények, tányérok, fakanál, favilla...).
E helyiség különlegessége a vőfélybot, emlyet a régi lakodalmakon vitt magával a vőfély.

Tisztaszoba
Ebben a szobában a falu használatban volt bútorzatatalálható. Van itt komót, rajta megannyi apróság, (bögre, iccés pohár, tükör, biblia, énekes könyv...) magasra felvetett ágy, hímzett lepedővel, bölcső...
A falat tányérokkal, falvédőkkel, dísztörölközővel díszítették.

Munkaszoba
A szövés-fonás eszköztára. Szátyva (szövőszék), guzsaly (rokka), gereben, forgó, motolla található itt, természetesen fonallal (csepüvel, szállával) ellátva. Ezek az eszközök a falu asszonyainak munkaeszközei voltak. (A faluban még ma is akad, aki futószőnyeget készít szövőszéken). A falon itt készült háziszőttesek láthatók, melyeknek szépsége lenyűgöző. Színösszeállításuk jellegzetesen palócok által használt kék-piros.
Szép látnivaló még a tulipános láda, mely a leány kelengyéjét tartotta, szög nélkül, csupán csapolással készült.

Jókai emlékszoba
Irodalmi-történeti jelentőség megóvása volt a szempont, amikor berendezésre került Jókai hagyatékával a régi iskola helyisége. Fotók, tablók mutatják be a nagy mesemondó életét, munkásságát, tardonai kötődését.
Néhány írása megtalálható a Tájház vitrinében.

Új tetőt, fa oszlopokat és fakorlátot is kapott a Jókai Ház 2008-ban.
2009/2010-ben elkészült a támfal, és a körülhatároló fakerítés.
2010. elkészült a "templomtérre" vezető lépcsősor.
 
A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr121858576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lanor 2012.07.15. 00:17:34

Nyitvatartás: Az Emlékház megtekintéséhez be kell jelentkezni.
Munkanapokon a látogatási szándékot jelezzék az Önkormányzatnál (telefonszám: 48/507-223, illetve 507-220), hétvégén Danada János polgármesternél (+36 30 329-2738) vagy Földessy Aranka képviselőnél (+36 30 525-5645)
süti beállítások módosítása