Bennünket Magyarokat régen sámánok, javasasszonyok, füves emberek, csontkovácsok gyógyítottak. Úgy tartják, hogy a természetben mindenre megtalálható a gyógyír. Sok esetben elkerülhető az orvoslátogatás. A vad- és gyógynövények gyakori betegségek esetén is alkalmazhatóak.

Senkinek nem lesz semmi baja, ha egy gyógynövényt megismer, és időnként megiszik egy-egy csésze teát. Csak hasznát fogja látni és érezni. Az is előfordulhat, hogy rászokik, de ez sem fog ártani neki. Nem hinni kell a gyógyteákban, hanem inni azokat. Így a hitetlenek is tesznek az egészségük megóvásáért vagy a gyógyulásért. (Szabó Gyuri bácsi)

A BÜKK hegységben szinte mindenféle gyógynövény megterem. Ezekből mutatok be egy csokorra valót.

Cickafark

Fő hatásai: Hatóanyagainak sokaságából következnek. Keserűanyag-tartalmú, illóolajai és annak további komponensei (kamazulen, achilein, kámfor stb.), flavonoid és cserzőanyag tartalma, valamint értékes szerves savak adják gyógyhatását. A cickafarkfajok illatát és gyakran a kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák.

Belsőleg: Étvágyjavító. Szélgörcsoldó, javítja a kiürülési reflexet. Vérzéscsillapító hatású az emésztőrendszerben, de a menstruációs görcsök, vérzések esetében is. Az epehólyag és a máj működését elősegíti, a húgyúti és a légzőszervi bántalmak gyógyítója. A nőgyógyászati zavarok elleni teák nélkülözhetetlen szere, de a férfiak prosztataduzzanataira is gyógyító hatású. Vizelethajtó, tisztító tulajdonságú, a vérnyomáscsökkentésben (kolin h. a.) és a szervezet méregtelenítésében is hatásos.

Külsőleg: Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülhetnek: a gyulladt szem hatásos gyógyítója; arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál. Krémekben a visszértágulatok hatásos szere. Főzete a fogíny és a szem öblögető és borogató szere. Gyógynövényfürdők alkotórésze.

Fehér fagyöngy

Fő hatásai: Immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, szívritmus-szabályzó, idegerősítő hatású. A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják.Csak orvosi rendelvényre, és felügyelet mellett!

Kamilla (Orvosi székfű)

Fő hatásai: Magas illóolaj-, kamazulén- és bisaboloid, kumarin-, flavonoid-, pektinszerű nyálkaanyag- és keserűanyag-tartalmából következnek.

Belsőleg: Régóta ismert és alkalmazott gyógynövény, drogja mindmáig az egyik legfontosabb házi orvosság. Forrázata elsőrendű gyulladáscsökkentő és immunrendszer-erősítő. Az emésztőrendszerben csökkenti a gyulladást, oldja a görcsöket, nyugtató és bélfertőtlenítő (ulcusgátló) hatású, nyugtató hatásával a gyomorfekélynél is segít. Izzasztó, a megfázás elleni teák elengedhetetlen alkotója. Sebek kezelésére, lemosására is alkalmas házi szer. A kamilla virágaiban felhalmozódó apigenin az újabb vizsgálatok szerint a papaverinnél erősebb görcsoldó hatású.

Külsőleg: Gyógynövényfürdők alkotórésze. A szájüreg, a felső légutak (fülre is!), szemgyulladás, arcüreggyulladás esetén használhatjuk, borogatásként, öblögetőként (foghúserősítő) és gőzölésre egyaránt. Olajai nyugtató, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Fekélyre, gyulladt, érzékeny bőrre, égési sebre, visszeres panaszokra, ekcémás felületek, felfekvési sebek kezelésére, kirepedezett bőrre, babaápolás céljára a legalkalmasabb szerek egyike.

Orbáncfű (Csengőlinka)

Fő hatásai: A drogot szolgáltató virágzó növényi részében található flavonoid-, cserzőanyag-, hipericin-, illóolaja, rutin- és flavonglikozid-tartalma adja fő hatásait.

Belsőleg: Antidepresszáns hatású, feszültségoldó teakeverékek fő alkotója, de elalvás zavaraiban is hatásos. A pánikbetegséget ugyancsak pozitívan befolyásolja. Teája gyomorfekély, bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, belső és külső vérzések, vesebetegségek és epebántalmak ellenszere. Javítja a lassan működő epeutak tónusát, de görcsoldóként az epegörcsön is hatékonyan segít (papaverin tartalmával). Hasmenést, gyomorfekélyt is gyógyít. Gyulladásgátló, az immunrendszert erősíti.

Külsőleg: Sebgyógyító hatású aranyeres ülőfürdők részeként. Olajos kivonata az égési sebeknél nélkülözhetetlen (Szent János olaja néven ismert). Gyógynövényes fürdők alkotója, csökkenti a gyulladást és a nyugtalanságot. Bőrproblémákra is jó, aknés pattanásokat gyógyít. Öblögető szerként torokgyulladás és fogínysorvadás ellen használják.

Vadrózsa, csipkerózsa

Fő hatásai: Gyógyító vitaminjainak, főként magas C-vitamin tartalmának köszönhetők, ezek áltermésében (bogyójában) találhatók. Jelentős a festékanyag, valamint szerves sav tartalma is. A virág termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd. Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamin-t tartalmaz, amely a citroménak tízszerese, de A-, B-, K- és P-vitamint, vasat, magnéziumot is tartalmaz. A rózsa nagyon szúrós növény, vigyázni kell vele.
Virágának illatos szirmai salátákba, pitékbe valók. Szörpöt, ecetet, sörbetet, édességeket ízesíthetünk vele.

Gyümölcse, a csipkebogyó sokféleképpen felhasználható: a belső tüskés magoktól megtisztítva és szárítva gyógytea, de nyersen gyógybor, szörp és dzsem, hecsedli lekvár készítésére használjuk.

Virága rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógytea. Már az ókorban is a skorbut gyógyszerének tartották. Tea, szörp, bor, lekvár formájában fogyasztjuk. A magjában E-vitamin van, ezért a belőle készített csipkebogyóbort, kimagozatlan friss gyümölcsből ajánlott készíteni. Az így készített bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, és vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású.

Belsőleg: Természetes és kiváló vitaminforrás. Tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Ezenkívül A-, B-, K-, P-vitamin, vas és magnézium is megtalálható benne. Karotinoidokban gazdag, festékanyaga természetes színezék. Enyhe gyulladáscsökkentő és vesekőoldó tulajdonságú, vesebetegségek és hólyagbántalmak esetén ajánlott teák alkotórésze. Megfázásnál, influenzánál segíti a szervezet ellenálló képességét, a vitaminhiányt csökkenti, a belőle készített teák, szörpök, lekvárok erősítik a szervezetet. Magas vérnyomás, érelmeszesedés esetén a csipkeszörp gyógyító hatású ital. Vesekő és húgykő oldására szolgáló keverékek alkotórésze. Vizelethajtó és gyulladásgátló teakeverékekben használhatjuk.

Külsőleg: A vadrózsamag-olajat magas telítetlen zsírsav és A-vitamin tartalma miatt a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására.

Zsurló

Fő hatásai: Magas kovasav tartalma, flavonoidjai (kvercetin, luteolin és kempferol glikozidjai), szaponin, keserű anyagok, alumínium, kálium és illóolajai adják a fő hatásait.

Belsőleg: Az ókor óta használja a népgyógyászat a köszvény és a vesebetegségek gyógyításában. Vizelethajtó, vesetisztító, vesekőoldó hatású teák alkotórésze. Nélkülözhetetlen összetevője a tavaszi általános méregtelenítő, tisztító teakeverékeknek. Magas vérnyomás esetén úgy csökkenti a vérnyomást, hogy a felesleges vizet kihajtja a szervezetből és nincs mellékhatása. Reuma elleni teakeverékek fontos összetevője, mert nemcsak kovasav tartalmával, hanem aranytartalmával is segíti a gyógyulást. Az érelmeszesedés megelőzésének gyógynövénye, mert támogatja a regenerációs folyamatokat az erekben. Ásványi anyag tartalmánál fogva az idősebb emberek szervezetében regenerációs hatású, a kovasav, az alumínium, a kálium pótlásával segít. Vesegyulladás esetén védőhatást fejt ki a vesében (kolloidot alkot), nyírfalevéllel keverve fokozhatjuk ezt a védőhatást. Csökkenti a vérzést, ezért a nagyon erős menstruációs teakeverékekben nélkülözhetetlen az alkalmazása.

Külsőleg: Bőrbetegségek, lábizzadás elleni lábfürdő esetén hatásos. Ízületi bántalmak kezelésére szolgáló gyógynövényfürdők kiváló adaléka.

A legszebb az, mindenki tanulhat, és visszakaphat valamit abból a tudásból és abból a miliőből, amit az őseink ránk kívántak hagyományozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr421858817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása