Lanor 2010.03.22. 09:31

Helyi látnivalók

Tardona nem bővelkedik turisztikai látványosságokban, de azt a keveset, amit a falusiak ápolnak, gondoznak érdemes megnézni.


Református templom

1786-1789 között sikerült felépíteni a ma is álló kőtemplomot. Tetejét 2006-ban bádogozták újra, így a csúcsa ma teljes pompájában látható. Oldalán Jókai Mór itt tartózkodásának emléktáblája található.


Jókai emlékszoba és tájház

Az író bujdosásának emlékét őrzi a régi iskola épületének kisszobája.


Csányi Benjámin sírja

A Jókai Mórt bújtató földesúr sírja a mai napig megtalálható a községi temetőjében, sajnos elég rossz állapotban.

Szomorú a helyzet:Újra megnéztem a Csányi Benjámin sírját. Évek óta elhanyagolt. Sajnos most már még rosszabb a helyzet. Lassan a föld teljesen betemeti, és olvashatatlanná válik a felirat.

Megadom a GPS koordinátákat: É48°10'2,6" x K 20°32'3,6"

 

Remélem hamarosan változás lesz.

 


Borokás-dűlői Horgász-tó

Magánberuházásként a Tardonát Kazincbarcikával összekötő út mentén egy horgásztavat hoztak létre, mely tavasztól őszig várja a horgászni vágyókat telepített halakkal.


Tardona parasztház múzeum

A jellegzetesen tardonai házak közül került magánkézbe az egyik, melyet felújítottak, és magánmúzeumként megtekinthető.


Ismert rendezvények

Jókai túra: minden év tavaszán (március 15. környékén) megrendezésre kerül a fiatalok összefogása által egy ügyességi és tudásteszt túra a Bükkben (Tardona - Örvénykő - Jókai emlékmű - Szentlélek - Tardona útvonalon).

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr461858580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása