Lanor 2010.06.14. 15:42

Szúnyoginvázió

Az esték egyre kellemetlenebbek. Eddig az álladnó esőzés keserítette meg az emberek életét, most az ártereken, a vízpartokon, mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat.

"Már irtják az egyre inkább elszaporodó szúnyogokat az ország északi, árvíz sújtotta területein. Szombaton Falus Ferenc országos tiszti főorvos a helyszínen, személyesen koordinálta a munkálatokat. Ezeken a területeken az irtás költségeit a kormány fedezi." forrás: Boon.hu
(Remélem mi is ezekbe a területekbe tartozunk - szerk.)

A hazánkban ismert mintegy 44 szúnyogfaj közül is csak néhány faj, így a gyötrő -, a mocsári -, és a dalos szúnyog okoz kellemetlenséget, de ezek viszont hatalmas egyedszámban élnek errefelé. Vizekben fejlődnek ki, a hazai megfelelő klíma miatt 5-18 napig tart, amíg a lárvából kifejlett szúnyog lesz. Egy esztendőben 5-7 nemzedékük is van! A szúnyogoknak csak a nőstényei vérszívók (a vér kell a szaporodásukhoz), a hímek folyadékszükségletüket vízzel vagy növényi nedvekkel fedezik. A szúnyoglárvák a vízben lévő baktériumokkal, egysejtűekkel, algákkal és szerves törmelékkel táplálkoznak.

A nőstény szúnyogok szájszervükkel szúrnak a bőrbe. Magát a szúrást nem is érezzük, olyan vékony ez a parányi "tű". Azonban a szúnyog a nyálával véralvadásgátló anyagot juttat a sebbe, és amint ezeket az idegen fehérjéket a szervezetünk védelmi rendszere felismeri, túlérzékenységi reakció indul el, kis helyi duzzanathoz, a bőr kipirosodáshoz, a viszketéshez vezet. Ezek a kellemetlen tünetek egy-két napon belül elmúlnak, és különböző szerekkel gyorsítható a gyógyulás.

Tudta-e?
Ha a szúnyogcsípéseket rosszul kezelik, elvakarják, a helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Mivel a szúnyogok központilag irányított irtása nem tud lépést tartani az egyedszám növekedésével, ezért az egyéni felelősségvállalásnak kulcsszerepe van a védekezésben.

orbánc: A sztreptokokkusz baktérium okozza, amely a sérült bőrön át fertőz. Tünetei: Hidegrázással, majd lázzal kezdődik. A beteg bőre körülírt területen vörössé, duzzadttá válik, éles határú, fájdalmas, gyulladásos pír jelenik meg. A gyulladáshoz közeli nyirok-utak is vörösek és duzzadtak. Nehezen gyógyul. A bőrfelszínt hűsíteni kell, gyulladáscsökkentő szerek szedése ajánlott. Gyógyulás után is megmaradhat bizonyos fokú elszineződött bőrfelszín. Súlyosabb esetben kisebb-nagyobb hólyagok is képződhetnek, amelyek felszakadásakor hámhiány, akár fekély maradhat vissza.

ótvar: Gennykeltő baktériumok okozzák, általában nem megfelelő higiéniás körülmények között jelenik meg. A bőrön gennyes hólyagok képződnek, amelyek kifakadva a környező bőrt fertőzik. A hólyagok helyén pörk képződik, amely hevesen viszket, ezért a fertőzés, vakaródzás közben is könnyen átvihető más bőrfelületre. Nehezen gyógyul.

Fontos szerep jut a megelőzésnek: a pocsolyák, vizenyők megszüntetése, fertőtlenítése, szúnyogtalanítása. Az esővízgyűjtők hypó-s fertőtlenítése.

Tegyünk azért, hogy kellemesebbek legyenek az esték itt a Bükkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr202081045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása