Lanor 2010.04.30. 08:32

Bükki túraajánlat

"Gyökerestől kicsavart fák, félhomály, nedves, párás levegő, furcsán tekeredő ágak ott, ahol az erdőké, a fáké az elsőbbség, ahol a csendben madárfütty, hegyi patakok csobogása, a virágok illata simogatja az arra járó túristát." Mátrai Tibor

Ez az az élmény, melyet ajánlok az ide látogatóknak.
Az aktív pihenésre vágyók pedig számos túrát tehetnek a Bükki Nemzeti Parkban. A Szentléleki kolostorrom, az Örvény-kő és a Látó-kő, és az onnan nyíló panoráma minden idelátogatónak maradandó élményt nyújt. Számos nevezetesség kereshető fel a környéken, hiszen a közelben található Eger, Szilvásvárad és Lillafüred is.
 
Maga a Bükk:
"Az utolsó magyar Őserdő viszont érintetlen, ha egy hatalmas, több száz éves fát gyökerestől kifordít a vihar, s az még jó néhányat magával ránt, addig fekszenek ott a földön a törzsek, amíg csak a bogarak, gombák és a mohák el nem pusztítják teljesen. Tíz vagy száz év, itt nem számít. Ezeken a tisztásokon fényhez jut az aljnövényzet, máshol a bükkfák összezárt koronája sosem engedi át a napot.
A turistaösvény az Őserdő mellett vezet, de nem szabad végigcsörtetni benne, mert ezen a környéken olyan virágot is eltiporhatnak a vigyázatlan látogatók, amely az utolsó jégkorszak óta eltelt időt egész Európában csak a Bükkben vészelte át.

Ennek a területnek több mint száz éve Őserdő a neve. Valamikor a környéken mész- és faszénégetők dolgoztak, de messzebb ettől a területtől, nem véletlen, hogy a lehetséges élettartamuk végére jutottak a bükkfák, többségük legalább 220 éves. Némelyik belsejét már kikezdte az enyészet, egyik-másik odvában kényelmesen elférne egy remete. De persze itt nem rakhatna tüzet, s nem nyúlhatna a növényekhez, bogarakhoz, mint ahogyan a madarakat is békén kellene hagynia, mert minden védett. Tudósok vizsgálják az utolsó magyar Őserdőt, s megállapították, hogy például a globális felmelegedés szélsőségeit ez a faközösség könynyebben viseli, mint az emberek által ültetett műerdők."
(forrás:Mátrai Tibor Blikk.hu)

Csak néhány a számtalan lehetőségből:
 
"Ellenben van a Bükk kellős közepén egy messze kimagasló bércorom, ami még Gömörbe is ellátszik. Azt úgy hívják, hogy „Örvénykő, Pogányoltár!” Aki annak a sziklacsúcsnak a tetejére fölmászik, az mint egy földabroszt, úgy látja maga alatt elterülni az egész Borsod vármegyét valamennyi hegyeivel, völgyeivel, folyóival és helységeivel együtt" Jókai Mór

Bánkúti turista és síparadicsom, Bálvány kilátó
Szentléleki Pálos kolostor, Örvénykő, Látó kövek...
Bélapátfalva: Ciszterci Apáttság, Kőporfejtő,
Dédestapolcsány: Lázbérci víztárózó (horgászati lehetőség) és tájvédelmi körzet, Serényi kastély, Dédesi várrom, Dr. Kiss Miklós cserépedénygyűjteménye, Dédesi Katolikus templom, Tapolcsányi Református templom.
Eger: Egri Vár, Bazilika, borospince látogatás
Egerszalók, Demjén: Termálfürdő
Mályinka: Református templom, fa harangláb.
Miskolc, Lillafüred: erdei kisvasút, Szent István- cseppkőbarlang, Anna- mésztufabarlang, vízesés, csónakázás a Hámori-tóban, garadnai pisztrángtelep
Miskolc, Csanyik-völgy: Vadaspark
Miskolc, Diósgyőr: Diósgyőri Vár, Papírmúzeum
Miskolctapolca: Barlangfürdő

Nagymező: Lipicai ménes
Nekézseny: Szeleczky Zita emlékház, Szeleczky Zita sírja.
Szilvásvárad, Szalajkavölgy: Fátyolvízesés, erdei kisvasút, pisztrángos tó, Szabadtéri Múzeum, Erdészeti Múzeum, Grófi kastély, Lovas Múzeum.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr521963586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása