Jókai bableves
A Jókai bableves Jókai Mór nevét viseli, aki ennek a remek fogásnak nagy kedvelője volt. Mára ez az étel igen népszerűvé vált: rendszeres ételnek számít a tardona Jókai túrán.

Hozzávalók:
1 füstölt sertéscsülök (0,5 kg-os)
20 dkg debreceni kolbász
20 dkg száraz tarkabab (friss bab esetén 30 dkg)
15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
fél zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
4 dkg zsír vagy olaj
1,5 dl tejföl
2 evőkanál liszt
fél csokor petrezselyem, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, só, csipetke

Elkészítése:
A babot előző nap beáztatjuk éjszakára - friss bab esetén erre nincs szükség - illetve a csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a főzővízzel együtt hűtőbe tesszük.
Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalazzuk, és egy fazékba tesszük. A zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszerezzük fokhagymával és a csülök sótartalmától függően sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főzzük.
Mindeközben a kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd megszórjuk liszttel. (azaz hagymás rántást készítünk) Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyem zölddel, majd egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk.
Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabarjuk.
A csipetkét a főzés vége előtt hét perccel tesszük a levesbe.
Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt, és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét.
Tálalás: Tálalás előtt kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk és a leveses tányérokba szétosztjuk. Erre merjük rá a levest, amit tejföllel, és apróra vágott petrezselyemmel díszíthetünk.

Bükki gombaleves
Hozzávalók:
10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, gomba, 2 dl főzőtejszín, 0,5 dl tej, petrezselyem, fűszerpaprika, ételízesítő, só, törött bors, tejföl, zsír, liszt

Elkészítése:
Kockára vágott szalonnát kipirítjuk. Ha üveges, apróra vágott vöröshagymát teszünk hozzá, és pörköltalapot készítünk.
Nyers gombát, vagy üveges sampiont öntünk a pörköltalaphoz. Apróra vágott petrezselyemmel, fűszerpaprikával és delikáttal fűszerezzük, sóval és törött borssal ízesítjük. 5 perc sülés után fölengedjük tejfölös habarással. Izlés szerint főzőtejszínnel krémesebbre készíthetjük. Készre forraljuk, galuskával tálaljuk.
Egyszerű habarás: A tejfölt liszttel meghintjük, majd kevés tejjel finoman, csomómentesre keverjük.

Palóc leves
http://www.nosalty.hu/files/imagecache/thumbs_recept/files/recept_kepek/Pal%C3%B3cleves.jpgHozzávalók: (4-5 személyre):
30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény, fűszerpaprika, őrölt bors, petrezselyem, só

Elkészítése:
Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, azt keverd el benne, majd kevés vizet hozzáöntve párold meg a hagymát. Utána add hozzá a kockákra vágott marhahúst, fűszerezd sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel. Ha a hús kicsit megfehéredett, önts alá egy jó ujjnyi vizet, és fedő alatt párold majdnem puhára. (Ha a víz elfő pótold.) Ha ez megvan, öntsd fel 1,5 liter vízzel, tedd bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot. A lisztből a tejföllel készíts habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsd be a levest. Végül szórd meg finomra vágott petrezselyemmel.

 

Ganca
Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, só, 1 dl rozsliszt vagy finomliszt, 2 dl olaj, vöröshagyma

Elkészítése: A megtisztított, kockára vágott burgonyát annyi sós vízben főzzük meg, hogy éppen ellepje. Ha puhára főtt a burgonya, kézi törővel a meleg vízben összetörjük. Hagyjuk a tűzön, és a rozsliszttel jól besűrítjük. A tepsibe az olajon megpirított, apróra vágott vöröshagymát beöntjük. Ebbe a hagymás olajba belemártott evőkanállal a masszából nagy galuskákat szaggatunk a tepsibe. Ha az egészet kiszaggatjuk, meglocsoljuk a hagymás olajjal, és a sütőben megpirítjuk. Közben kockára vágott szalonnát is pirítunk mellé. Az egészet összekeverjük!

 

Krumplilángos
Hozzávalók:
1 kg krumpli, liszt, 1 db tojás, 2 dl tejföl, fokhagyma, só

A krumpli mennyisége attól függ, hogy hány darab lángost akarunk sütni. 1 kg krumpliból kb. 15 db lesz. A krumplit meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és a krumplit megtörjük, krumplinyomón átnyomjuk. Addig nem szabad lisztet hozzá adni, míg teljesen ki nem hűlt. Ha már kihűlt teljesen, hozzáadjuk a lisztet, egy tojást és összegyúrjuk. Elég sokáig kell gyúrni, nehogy darabos legyen. Annyi liszt kell hozzá, hogy jól nyújtható legyen. Egyforma darabokra felvágjuk. A darabokat akkorára nyújtjuk, mint amilyen a sparhelten lévő lemez, vagy serpenyőnk van. Nagyon kell vigyázni, nehogy megégjen. A kisült lángost zsírral vagy olajjal kenjük meg.
Fokhagymás tejföllel kínáljuk.


Krumplis lángos

A tepsiben (vagy kemencében) sült krumplis lángos igazi szegény étel. Olcsó és kiadós. Na, meg nagyon finom is! Régen a kenyérsütéskor a kenyértésztából lepényeket formáltak és a még meleg kemencében sütötték. A kenyérrel ellentétben ezt azonnal fogyasztották. Ha krumplis kenyér készült krumplis volt a lángos, ha krumpli nélkül, akkor a lepény is krumpli nélkül készült. Ez a ma annyira divatos langalló. Egyébként a pizza rokona: gazdagabb házaknál szalonnát vagy kolbászt dobtak rá, úgy sütötték. A piacon tejfölös-hagymás-szalonnás langallót sütik, óriási sikerrel.
 
Hozzávalók 4 személyre:
2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só, 1 db vöröshagyma, kapor, 10 dkg zsír, 70 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 2 dl víz, 2 dl tej, 1 db tojás, 3 dl étolaj, 50 dkg finom liszt

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, fél deci olajjal, a tojással meg annyi langyos vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan megdagasztjuk, és legalább egy órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben
megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük. 5 dkg zsíron
megdinsztelünk egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát.
Hozzákeverjük a krumplit, az apróra vágott kaprot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és langyosra hűtjük.

Amikor a tészta megkelt, kizsírozott tepsi aljára fektetjük úgy, hogy a sarkai kilógjanak a tepsi szélén. Rákenjük a tölteléket, majd betakarjuk a kilógó csücskökkel, mint egy batyut. A tetejét villával kicsit megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton megsütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr51922727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása