„Ez volt rendesen a kóborlásaim végcélja. Fél nap oda, fél nap vissza, délben tüzet rakni targallyból a szikla lonkáján, pirított kenyérrel, szalonnával fejedelmi lakomát csapni, s aztán kiülve a szédületes szikla párkányára, megküzdeni a lehetetlen (nekem lehetetlen) festői feladattal. Lábam alatt, az előtérben, a bükkfák koronáiból alkotott sötétség, s ahol ez végződik, egy mosolygó zúg, közepén a kis Tardona füstölgő kéményű, elszórt házikóival, körülvéve sárguló szőlőkertek kockáitól, zöld vetések csíkjaitól tarkálló dombokkal, melyek fölött a Bükköt folytató kormos-zöld hegyek emelkednek elő…” [Jókai Mór: Tengerszemű hölgy]

Az 1848/49-es szabadságharc bukása után Tardonán, Csányi Benjámin házában lelt menedékre a megtorlás elől menekülő Jókai Mór (1825–1904). Az író négy hónapig bujdokolt a Borsod megyei kicsiny faluban, majd a felesége, Laborfalvi Róza által szerzett menlevél segítségével térhetett csak vissza a fővárosba. Jókai Tardonán tartózkodásának a település egy régi, XIX. századi épületében állítottak emléket.

Szintén a megemlékezést szolgálja az 1973-tól minden évben megrendezésre kerülő Jókai Mór Emléktúra. A túrázók – a hagyományokhoz hűen – a Jókai Emlékháztól indulva a Harica-patak völgyében lévő Farkas-gödör érintésével jutnak fel a 773 m magas Örvénykőre a Jókai Mór Emlékműhöz. A gyalogmenet a tapasztalatlan túrázók számára is teljsíthető útvonalon zajlik, melyet egyedi, kizárólag erre az alkalomra használt jelzéssel látnak el a rendezvény időtartamára, s e mentén érik el a résztvevők a végállomást, Szentléleket.

A játékosok különböző ügyességi, műveltségi feladatok megoldásával, egymással versengve érik el a kitűzött célt. A túra legjobban teljesítő csapata egy ajándékcsomag mellé egy évre vándorkupánkat is megkapja. Díjazásban részesítjük a második és a harmadik legjobban teljesítő túraközösséget is. Különdíjjal jutalmazzuk a leggyorsabb, a legjobb legmesszebbről érkező és a legfiatalabb versenyzőket.

A túra útvonala, állomásai

Jókai Mór Emlék- és Tájház

 A túrázni vágyók csapatokba verbuválódva, 7:30-tól gyülekezhetnek és nevezhetnek a túrára az Emlékház udvarán. 8:00-tól megkezdik a csapatok indítását 5–10 percenként.

Sportpálya – Sportterem: köztes indító állomás - egy kis útravalóval: Krumplis lángos és forró tea osztása.

1. ÁLLOMÁS S-kanyar: céllövészet

A versenyzők célzási tudásukat tesztelhetik légpuskák segítségével. Az állomásvezetők a feladat teljesítése után értékelnek, majd a következő állomás felé indítják a csapatokat.

2. ÁLLOMÁS Hársas forrás: totó Tardonáról és környékéről

Kérdezz-felelek. Felkészülés a megadott irodalomból (részletek a rendezvény weboldalán). Almaosztás.

3. ÁLLOMÁS Harica-patak: lajhármászás

A túra második, de nem utolsó ügyességi feladata a következő: a patak fölé kifeszített kötélen kell átkelni a túlsó oldalra. A maximális pontszám csak úgy érhető el, ha ezt minden csapattag teljesíti.

4. ÁLLOMÁS Farkasgödör

Itt mind ügyességi, mind elméleti feladatokat is meg kell oldaniuk a játékosoknak. A kvízbe földrajzzal, élővilággal kapcsolatos kérdések kerülnek. Forró tea osztása.

5. ÁLLOMÁS Buzgókő: mozaikkirakás

A játékosok egy kép elrejtett darabjait keresik, s adott időn belül összerakják. A kirakott képhez néhány gondolatot szükséges hozzáfűzni. Az állomásvezetők ezt pontozzák, és indítanak a következő megálló felé.

6. ÁLLOMÁS Örvénykő: Jókai-totó

Jókai Mór munkásságával, életével kapcsolatos elméleti feladatok megoldása.

7. ÁLLOMÁS Szentlélek: Egészségtotó a mentősök bevonásával

A túra utolsó állomására érve már csak egy teszt-feladatsor várja a lelkes versenyzőket: kérdéseket teszünk fel nekik az egészséges életmód és az egészségvédelem témaköreiből. Mentőtisztek vérnyomásmérést végeznek a túrázók körében, valamint minden játékos kap egy pohár teát vagy forralt bort. Akik Tardonára már nem szeretnének visszagyalogolni, azokat autóbusz viszi vissza a községbe.

A túra végeztével minden csapatot szeretettel várnak a sportpálya melletti épületben egy tányér ízletes Jókai bablevesre, melyet a tardonai háziasszonyok készítenek, igazi falusi módra.

A nap végeztével eredményhirdetés.

 

Hogyan juthatunk el Tardonára?

1. Kazincbarcika felől a Herbolyán és Billatárón keresztül vezető autóúton autóval, vagy busszal (06.45-kor indul Tardonára a kazincbarcikai autóbusz-állomásról).

2. Dédestapolcsány felől, autóval.


Forrás: jokaitura.blogspot.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr71858626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skizoxénia 2010.03.24. 08:12:26

Sziasztok!

Szeretnék én is részt venni ezen a túrán.
Valamelyik nap böngésztem a jokaitura.blogspot.com oldalt, és találtam egy telefonszámot, ahol elvileg jelentkezni lehetne. De most akárhogy keresgélem, nem találom :C
Kérlek Titeket, segítsetek! Csak telefonon keresztül lehet jelentkezni vagy a helyszínen volna lehetőség a regisztrálásra?

Előre is köszi.

Üdv.

Lanor 2010.03.24. 10:17:12

Szia! Az értesüléseim szerint, a helyszínen is lehet jelentkezni illetve részvételi díjat fizetni.
Jó túrázást és sikeres akadályvételt kívánok!

skizoxénia 2010.03.24. 11:19:46

Köszi szépen az infót és a jókívánságokat! :)
süti beállítások módosítása