A kender feldolgozásnak az volt a szépsége, hogy szinte semmi sem ment veszendőbe. A pozdorja maradékát újságpapír helyett a kemence, sarhelt, kályha begyújtására használták, míg a maradék szálakat a gyermekek használták fel, és játékokat készítettek belőle. (Sőt még lakberendezési tárgyak és ékszerek is készültek belőle, de ezt majd kicsit később...)

A kislányoknak kenderszövetből varrt, kóccal tömött, kóchajú babát készítettek. Ezeknek volt egy egyszerűbb változatta, amikor a baba a kenderből csak sima csomózással készült. Ezzel babáztak.

A csiga vagy pörgettyű régen igen kedvelt volt a fiúk körében. A facsiga egy 5-6 cm hosszú, hengeres, egyik végén hegyes fadarab. A széles végén esetleg vájatokat is róttak, erre tekerik az ostor spárgarészét. Úgy rántották meg, hogy a madzag letekeredve megpördítse a csigát. Az a hegyén forgott, s hogy meg ne álljon, az ostorral a forgás irányában csapkodták. Az ügyesebbek úgy tudták hajtani, hogy elõrehaladjanak vele, végig az utcán.

Az ugrókötelezésnek három változata ismert:
mindegyik esetben arra kell vigyázni, hogy az ugráló gyerek lába bele ne akadjon a kötélbe.

1. változat: Egy gyerek függõlegesen hajtja maga körül a kötelet, két végét a kezébe fogva. Ha ügyes, még haladni is tud vele elõre, sõt van, aki hátrafelé forgatva is át tudja ugrani.

2. változat: Ketten hajtják a kötelet, és egy harmadik ugrálja át. Ezt háromnál többen is
játszhatják: egymás után ugranak, és aki az elõre megszabott számú ugrásban nem hibázik, pontot kap. Számolás helyett mondóka is szerepelhet: ebben az esetben a játékosnak addig kell hiba nélkül ugrálnia, amíg az tart. Amikor a játékot nehezítik: két lábbal, egy lábbal, keresztbe tett lábbal, égre nézve, behunyt szemmel stb. ugrálnak.
Mackó, mackó, ugorjál, forogjál, Tartsd fel a kezedet, Ugorj ki!

3. változat:Pányvázás. Egy játékos a föld felett vízszintesen körbe forgat egy kötelet, amelynek végén egy kisebb súly van, a többiek körben állnak, és mikor a kötél hozzájuk ér, átugorják. Akihez hozzá ér a kötél, kiesik.

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr982248753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása