A megöntözés pogány és keresztény elemeket, mondanivalót egyaránt tartalmaz. A locsolás kapcsolatban áll az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára.

 

A szokás napja húsvét hétfő, amelyet valamikor vízbevető, vízbehányó hétfőnek neveztek, ami utal a locsolás egykori módjára, ugyanis gyakran erőszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödör vízzel zúdították rájuk a vizet.
A vízbevető hétfő eredete arra a legendára is visszavezethető, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni a zsidók, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

 

A tojás pedig már nagyon régóta része az ünnepkörnek. A színezésre sokféle a kiskertben megtalálható növény főzetét használhatjuk. A kiválasztott növényből főzzünk festőlevet, tegyünk hozzá kevés timsót vagy rézgálicot, vasgálicot. Szűrjük le a levét és tegyük bele a tojásokat. Minél tovább marad a tojás a festőlében, annál intenzívebb lesz a színe.

 

Piros: szárított festőmályva szirmok (gyógynövényboltokban beszerezhető)
Barnáspiros: vöröshagyma száraz héja
Napsárga: Vöröshagyma száraz héja timsóval, almafa rügyek, almafa kéreg, sáfrány
Barna: dió megszáradt burka, vörös- és lilahagyma száraz héjának kerveréke
Sötétbarna: lilahagyma száraz héja
Zöld: fekete bodza zöld bogyói, csalánlevél, spenót
Rózsaszín: csipkebogyó
Lila: céklalé

 

A mintázásra is sokféle lehetőség van. A minták kialakítása után az elkészült festőlébe áztassák a tojásokat (fontos, hogy ellepje őket teljesen) egészen a kívánt szín eléréséig.

  1. Szorítsunk nejlon harisnyával virágokat, leveleket a tojáshoz, hogy a festőlé ne jusson a levelek alá. Végül áztassuk be a lébe őket.
  2. Forró méhviasszal vagy gyertyaviasszal megrajzoljuk a mintát a kihült tojásra, majd a festőlébe áztatás után újra meleg vízbe rakjuk, hogy a viaszt könnyebben eltávolíthassuk róla.
  3. Batikolás: a tojást különféle színekbe áztatjuk úgy, hogy a tojás különböző részeit takarjuk le áztatás előtt.

A tojásokat szalonnával, szalonnahéjjal áttörölve fényesítették.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr184370086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása