Lanor 2011.06.22. 20:30

Tardona leltár

Kedves Olvasóim! Egy kis segítséget kérek! Készítsük el a Tardona-leltárt.
Ha valakinek eszébe jutna még valami, kérem hozzászólásba írja bele... :D

Ha Tardona látnivalóiról kellene összefoglalót írnom, akkor talán ezekkel kezdeném:

Tardonai-dombság: Tardona a Bükk hegység északnyugati lábánál, a településről elnevezett dombság területén fekszik. Kevés település mondhatja el, hogy a nevét több természeti jelenség is viseli. 

Tardona patak: A falut a Tardona patak szeli ketté, mely csak időszakosan szállít jelentős vízmennyiséget Kazincbarcikára... Az Odvaskő és a Buzgó-kő között a Tardona-forrásnál ered, a Szállás-völgyön át jut le Tardona község-be, északra tartva Kazincbarcikánál ömlik a Sajóba.

„Tardona-vulkán”: A Bükk hegységtől illetve az Upponyi-hegységtől ÉK-re eső Tardonai-dombság miocén üledékekből és vulkanitokból áll. A Köbölic-tetőn andezit illetve annak tufája is megtalálható. Ezek helyi kitörési központból származnak. Területe: Fehér-völgy és környéke, Sötét Mihály-erdő, Disznó-bérc, Fehér-kő lápa, Örvényvölgy, Körtvélyes-bérc, Nagy-bérc környéke, Szoros-völgy, Szarmadicska, Nyír-völgy, Baglyas-tető. A fenti területeken egyedülálló harmad-időszaki (miocén) szubvulkáni tevékenység földtani emlékei találhatók. Ezen kívül értékes erdőtársulásokkal és jelentős tájképi értékkel bíró terület.

Tardonai laktanya: A volt laktanya, egykori légvédelmi bázis hasznosítása a mályinkai Önkormányzat kezében van. Megfigyelhető bizonyos mozgolódás a környéken. Időnként paintball csaták verik fel az erdő csendjét, de ez a végállomása a Szabó Suzuki Mályinka Rally Sprint-nek is. Az érdekesség inkább az, hogy a megrendezéskor mindig probléma, hogy a Tardona - Dédestapolcsányi szakasz lezárásra kerül, de ezzel a problémával csak akkor szembesülünk. Kis ízelítő, Havas Henrik itt katonáskodott egy ideig. :) Hogy ez pozitív vagy negatív Tardonára nézve, mindenki döntse el magában.

Zsidó temető: A temetőben néhány zsidó kőfejfa emlékeztet bennünket arra, valaha itt más zsidó vallású emberek is éltek. 

Csányi Benjámin sírja: A Jókait bújtató kisnemes sírja a temetőben még a mai napig megtalálható, bár senki nem gondozza.

Jókai Mór emlékmű - Jókai Általános Iskola
Az egykori iskola udvarán álló emlékművet kevesen tudják, hogy az 1988/89-es tanévben meghirdetett tanulói emlékműtervező pályázat nyertes műveinek alapján készítették el. Az egyik pályázati a talpazat formája (zongoraforma), a másik pályázat a műemlék tetején látható nyitott könyvön álló tintattartó lúdtoll-lal.

Tardonapark - a Dédestapolcsány felőli bevezető út mellett, a Tardona táblánál
A Tardonát háziorvosként ellátó Szelekovszky Sándor - hobbi faragóművész munkájának összeállításaként jött létre. Köszönet mind a faragásaiért, mind a tereprendező munkájáért, mellyel a régi villanyoszlop lábazatból egy mára már Tardonát jelképező művet hozott létre.

Bükki Nemzeti Park terület
Lefoglalásra került a Cserényen egy ma már bekerített rész, mely a Bükki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik. Érdekessége, hogy a már Magyarországon elég kevés helyen megtalálható széleslevelű gyapjúsás előfordulási helye.

Horgásztó
A horgásztó létrehozója magánemberként sokat tett a tardonai turizmus fellendítéséért. Kevesen tudják, hogy a miskolci boni és klájd néhány jelenetét itt forgatták.

Pávakör
Híres volt az egykori tardonai Pávakör, mely a lelkes falusiakból állt. Több külföldi szereplésen, illetve Magyarországon megrendezésre kerülő találkozón léptek föl. Sajnos mára mára a régi tagok kiöregedtek (bocsánat szerk.), és a fiataloknak már nem fontos ez a fajta hagyományápolás.

Tardona fotóművésze
Kakszi István fotóiból már országosan ismert kiállítások készültek. 
 
 
Tardona szobrai: Emléktáblák, emlékhelyek, emlékoszlopok a faluban...
 
Tardonai parasztmúzeum: A jellegzetesen tardonai házak közül került magánkézbe az egyik, melyet felújítottak, és magánmúzeumként megtekinthető.
 
Ismert rendezvények:
Jókai túra: minden év tavaszán (március 15. környékén) megrendezésre kerül a fiatalok összefogása által egy ügyességi és tudásteszt a Bükkben (Tardona - Örvénykő - Jókai emlékmű - Szentlélek - Tardona útvonalon).
 
Tardonai mondások:

Mitől igazán tardonai ház egy ház? - Hogy magasabb mint a szomszédé. :)

Miért hívják a tardonaiakat góbéknak? Ezt az elnevezést a körényék településeink lakóktól kapta. Utalva a székelyekre jellemző csavaros észjárású, a maguk hasznát kereső tardonaiakra. Sokan negatívan értelmezik ezt az elnevezést, pedig ha belegondolunk, ez a nép szorgalmas, gyűjtögető, nem a más kárán hasznot kereső népcsoport.

Nos hirtelen ennyi jutott eszembe, de várom a további ötleteket... :D Így belegondolva, nem is hinné az ember, mennyi mindennel lehetne gazdálkodnunk...
(Tudom, hogy van valahol egy Jókai-fa, áll még a Tardona-Kazincbarcikai kisvasút végállomása is, az akácos úti pincesor is csodálatos hely, a Hársas forrásról nem is beszélve. Sőt még csak két ember került megemlítésre, akik büszkén vállalják, hogy tardonaiak, és munkájukkal kivívták megbecsülésünket. Ha belegondolok vannak még páran.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr322972004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása