Egyre inkább felmerül bennem a kérdés... Van jövője Tardonának? Vagy jobb ha szembesülünk az igazsággal, és kialakítjuk magunknak a házunkat nyaralóháznak, mert hamarosan valahol máshol kell megélni a napi problémákat.

Tardona sajnos azok közé a falvak közé tartozik, amelyeket súlyosan terhel a munkanélküliség, és az elöregedés. Egyre több üres, eladhatatlan ház jellemzi a falut. Egyre több kátyút kerülgetünk munkába menet, majd hazafelé. A pénztelenség megpecsételi a falu sorsát.

A gyermekeink nem tanulják meg, hogy fontos a közösség, mert nincs a faluban igazi közösségi szellem. Vannak csoportok vagy inkább klikkek, de ezeket inkább jó ismerősök, barátok alkotják, (inkább mondanám baráti társaságoknak) és nem érzi szükségét az ember, hogy csatlakozzon hozzájuk. Vagy talán nem látjuk értelmét? Mit is tettek le az asztalra?

Nincs iskola. És ezt nem is ragozom tovább, mindenki gondolja mögé azt amit gondol. 

Hogy mégis mi van?
- Itt van mellettünk a Bükk
- Van jó levegőnk
- Van szép táj a környéken
- Van lehetőség túrázni (sajnos más kikapcsolódási lehetőség nincs)
- Megrendezzük az éves kötelező rendezvényeinket (március 15, Jókai-túra, Majális, Augusztus 20.)
De új lehetőségek után nem kutatunk.

Sajnos meg kell mondanom, hogy ez nem elég. Több szakdolgozat, véleményezés készült arról, hogyan lehetne Tardonára behozni a turizmust, úgy látszik mégsem sikerrel. Pedig voltak benne jó, olcsón megvalósítható ötletek. Vagy csak nem fogadjuk meg az írók tanácsát? Talán okosabbnak hisszük magunkat?

Szembe kell néznünk az elkerülhetetlennel. Egyre többen fogják elhagyni a falut, mert itt nincs munkahely, nincs megélhetés, csak az adók növekednek, és falják fel bennünk a még megmaradt ragaszkodást.

Itt meg kell említenem, hogy amink van sem vagyunk képesek megbecsülni.
Adott volt március 15-én egy ünnepi műsor, egy kiállítás megnyitó (jelzem, még mindig "nyitva" van), és a Jókai ház. Ami meglepett? A Jókai ház a műsor után bezáródott. Felteszem a kérdést, ha valaki mégis erre tévedt, és meg szerette volna nézni, kezdett volna kulcs után kajtatni?
Régen... (még nem is volt olyan régen) gyermek koromban, amikor még jól működött az akkori honismereti kör ilyenkor felosztottuk a napot magunk között és ügyeletet tartottunk, hogy a betérők igenis megnézhessék azt amit "összehordtunk" és a szüleink, nagyszüleink összehordtak. 
Amikor jöttem haza megállított az egyik öreg nénike, és megkérdezte, hogy megnéztem e a Jókai házat? Igen, mondtam megnéztem. A következő kérdése az volt, hogy és láttam e, hogy mennyi minden hiányzik a régi kiállításhoz képest?
Elmondta, hogy nagyon sok olyan holmit nem látott, amit még Ő adott a falunak.

Sajnos tényleg nagyon kevés anyag maradt meg, remélem a felelősök tudják, hogy hová lettek, és magukba fordulnak. Sajnos én hiába szégyellem magam helyettük.

Felrémlik bennem a gondolat, hogyan várjuk a jövőt, ha a múltunkat sem tudjuk megkímélni, megőrizni, és továbbadni a "jövő" nemzedékének. Milyen emberek vagyunk?

„Őseink hite a jövő, a mi kötelességünk a múlt megőrzése, hogy majd a mi őseink is megőrizzék azt a múltat, ami nekünk most a jelen, de a jövőnek építjük.” Molnár László

A bejegyzés trackback címe:

https://tardona.blog.hu/api/trackback/id/tr442767511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boczki 2011.10.26. 16:30:04

talán ha segítenék a fiatalokat!!!

nem pedig nehezítenék azt hogy,ingatlant vásároljanak!!!!

már el sem merem képzelni mi lesz itt ha tényleg szabadon adóztathatnak majd az önkormányzatok.

poszterlight 2012.02.11. 19:51:36

@boczki: Ha segítenék a fiatalok ingatlan vásárlását, akkor mi változna?
Újra megnyitnák az iskolát?
Valamikor réges-régen, a fiatalok nem csak a számítógép előtt görnyedtek, hanem például eljártak a KISZ-klubba ping-pongozni. Volt olyan szombati paprikás-krumpli főzés a klubb udvarán, amihez mindenki hozta otthonról amit tudott. Jó volt, együtt voltak a fiatalok, és később felnőtt fejjel is egy kicsit közelebb voltak egymáshoz. De ennek az alapja a helyi iskola kell legyen. Fennmaradás, túlélés? Nem egy lehetőséget szalasztott el a település néha csak azért, mert: Milyen dolog az, hogy egy messziről jött idegen jól jövedelmező vállalkozásba akar kezdeni és abból sokat keresni Tardonán?
Azért ebből a jól jövedelmező vállalkozásból csak jutott volna néhány munkahely és némi iparűzési adó ...
De ez a hajó már elment. Az egyetlen ami ér valamit és viszonylag fiatal keltezésű, a horgásztó. Jó helyen, jó kezekben, sok munkával. Munkával! Persze ötlet az kell. Na meg tenni akarás, és hogy az önkormányzat rugalmas legyen és ne fékező erő.
Hát ... Így nem lett turistaház a temető fölötti dombtetőn kávézóval és panoráma terasszal. Pedig micsoda kilátás ...

Zoltán Dienes 2015.12.13. 14:09:42

valahol olvastam a jókai fáról----már nincs --a hársas forrásnál volt villám tette tönkre
süti beállítások módosítása